Veilig leren fietsen

Rond hun vierde verjaardag leren de meeste kinderen fietsen, maar er zijn ook kinderen die voor die leeftijd al kunnen fietsen zonder zijwieltjes. Het belangrijkste is dat je kind gemotiveerd is om te leren fietsen. Een gemotiveerd kind leert het immers sneller dan een ongemotiveerd kind. Met deze tips kun jij je kind helpen om te leren fietsen.

Plezier en motivatie

Het is belangrijk dat je kind gemotiveerd is om te leren fietsen. Wanneer dat nog niet het geval is, dan kun je er beter nog even mee wachten. Je kunt het zelfvertrouwen van je kind versterken door het te complimenteren, over hoe goed en snel het kind al met de loopfiets kan fietsen. Zeg tegen je kind dat je met een échte fiets nog harder kan fietsen dan met een loopfiets, maar forceer niets. Is je kind al wel aan fietsles toe? Complimenteer hem of haar dan vaak over hoe goed het gaat. Als je je kind op een positieve manier benadert zal het alleen maar meer plezier krijgen in het fietsen.

Geef je peuter een loopfiets en driewieler  

Je peuter leert alvast te balanceren met een loopfiets. Daarnaast versterkt de loopfiets de grove motoriek en de beenspieren, die belangrijk zijn om te kunnen fietsen. Wanneer je kind iets ouder is kun je hem of haar een driewieler geven om de trapbeweging op te oefenen. Als je kind dat kan en goed zijn of haar evenwicht kan bewaren, zal het leren fietsen op een ‘echte’ fiets gemakkelijker gaan.

Zorg voor een goede fiets

Een goede fiets hoeft niet duur te zijn. Een tweedehands fiets voldoet ook. Het belangrijkste bij een kinderfiets is dat de hoogte van de fiets overeenkomt met de lengte van je kind. Dat houdt in dat je kind met zijn of haar voeten bij de grond en de handen bij het stuur kan. Ook moet het tijdens het trappen niet met de knieën het stuur kunnen raken. Hoe fijner de fiets fietst, hoe meer plezier je kind aan het fietsen zal beleven.

Oefen met zijwieltjes

Door te oefenen op een fiets met zijwieltjes, ervaart je kind hoe het is om te trappen. Ook hoeft het kind zo niet bang te zijn dat het omvalt. Vertel je kind dat het niet naar de trappers of het stuur moet kijken, maar juist vooruit naar de weg. Wanneer dit goed gaat, kun je stap voor stap de zijwieltjes iets omhoog zetten. De zijwieltjes raken dan alleen nog maar de grond wanneer de fiets uit balans is. Zo leert je kind beter zijn of haar evenwicht bewaren. Uiteindelijk zal je kind zo steeds meer klaar zijn om zonder zijwieltjes te fietsen.

Loop achter de fiets aan

Wanneer je kind voor het eerst zonder zijwieltjes fietst, is het slim om de eerste keren mee achter de fiets te lopen. Dan kun je erbij zijn, mocht je kind zijn of haar evenwicht verliezen. Houd de fiets van je kind bijvoorbeeld vast aan je bagagedrager.

Stoppen en remmen

Leer je kind hoe hij of zij veilig tot stilstand kan komen, wat je met een rem kunt doen. Veel kinderfietsen hebben een terugtraprem. Bij een fiets met handremmen werkt het anders, en kun je je kind eerst een stukje laten lopen met de fiets aan de hand. Laat je kind vervolgens de rem inknijpen om te ervaren wat er dan gebeurt. Daarna kun je dit proberen terwijl je kind fietst. Leer je kind daarnaast dat het bij het afremmen zijn of haar voeten op de grond zet.

Veiligheid voorop

Het allerbelangrijkste is dat je kind veilig leert fietsen. Praat met je kind over verkeersveiligheid. Leer en oefen de basisverkeersregels. Je kind kan bijvoorbeeld spelenderwijs de verkeersregels leren met apps en educatieve spellen. Deze kun je bijvoorbeeld vinden op de website van Veilig Verkeer Nederland. Bij veilig fietsen hoort ook een fietshelm. Hoewel het dragen van een helm in Nederland niet verplicht is, is het toch een slim idee om er eentje voor je kind aan te schaffen. Zeker in het begin kan je kind nog wel eens vallen. Veel fietsplezier!