Dit moet je weten

Eerste dag op het kinderdagverblijf

Je kind voor het eerst wegbrengen naar het kinderdagverblijf. Dat is een grote stap. Voor jou én je zoon of dochter. Wij snappen dat als geen ander. Daarom zorgen we voor een liefdevolle en vertrouwde omgeving. En vertellen we je graag hoe je jezelf en je kind kunt voorbereiden. Zodat jij je kind met een gerust hart brengt naar jouw BijdeHandjes kinderdagverblijf.

Je baby laten wennen Je oudere kind laten wennen

Voor jou als ouder

Pedagogisch medewerker met kinderen op de groep bij BijdeHandjes
Pedagogisch medewerker met kinderen op de groep bij BijdeHandjes

Voor de allerkleinsten

Binnen de veilige kaders van BijdeHandjes kinderopvang gaat je baby stap voor stap de wereld verkennen. Met liefdevolle en oprechte aandacht van onze pedagogisch medewerkers. Binnen in de speelhoek of juist lekker buiten. Is je verlof ten einde gekomen en gaat je baby voor het eerst naar het kinderdagverblijf? Met onderstaande tips kun je je goed voorbereiden.

  • Vertel wat er gaat gebeuren

Ook al is je kind nog maar klein, je kunt hem of haar wel vertellen wat er te wachten staat. Je kind begrijpt meer dan je denkt! En voelt intuïtief aan dat er iets gaat veranderen. Vertel waar je je kind naartoe brengt en wie hem of haar komt ophalen. Ga samen met je kind stap voor stap door de eerste dag van het kinderdagverblijf. Leg uit wat er gaat gebeuren. Wees ook open over je eigen gevoelens als ouder. Hoe voel jij je erbij?

  • Generale repetitie

Het is heel fijn om het ‘nieuwe ritme’ alvast te oefenen voor de eerste échte opvangdag. Oefen dit een keer in de week voordat het echte leven weer begint. Aankleden, zelf ontbijten, borst- of flesvoeding aan je kind geven, een schone luier... Je doorloopt best wat stappen voor je je kind fris en fruitig weg kunt brengen! Het geeft rust als je weet hoeveel tijd alles je kost zodat je weet hoe laat je je wekker moet zetten. Houd ook rekening met reistijd naar het kinderdagverblijf en/of je werk.
 

  • Geef je baby de tijd om te wennen

Je zoon of dochter komt in een nieuwe omgeving met nieuwe mensen terecht. Terwijl hij of zij net een beetje gewend is aan opa's, oma's en misschien vrienden en vriendinnen. Dat betekent dat je zoon of dochter moet wennen. Onze pedagogisch medewerkers doen er alles aan om de landing voor je baby zo veilig en vertrouwd mogelijk te maken.

Voor peuters

De opvang is niet alleen voor baby's natuurlijk! Soms komt een kind pas op latere leeftijd naar ons kinderdagverblijf. Bijvoorbeeld omdat je langer verlof hebt, door een verhuizing of een andere reden. Over het algemeen kunnen kinderen goed omgaan met veranderingen, maar net als volwassenen vinden ze het fijn om te weten waar ze aan toe zijn. Help je kind op weg met onderstaande tips.

  • Leg uit wat je zoon of dochter te wachten staat: Is je zoon of dochter al iets ouder en begrijpt hij of zij al wat je zegt? Je kind kijkt er vast naar uit om op het kinderdagverblijf nieuwe vriendjes en vriendinnetjes te maken. Maar je zoon of dochter kan ook een beetje zenuwachtig zijn. Praat erover en bied ruimte voor reacties, emoties en vragen.
  • Betrek je kind bij de voorbereidingen: Zoek samen de avond van tevoren de kleren voor de eerste dag uit en pak samen de spullen die nodig zijn in. Zoals de favoriete knuffel van je kind en een reserveset met kleding. Dat zorgt ervoor dat je kind zich betrokken voelt.
  • Gebruik de BijdeHandjes dagritmekaarten: Een handig hulpmiddel bij de voorbereidingen op De Grote Dag zijn onze BijdeHandjes dagritmekaarten. Zo ziet je kind in één oogopslag wat er staat gebeuren.
  • Maak een mini-aftelkalender: Teken samen met je kind op een groot vel papier een mini-aftelkalender tot aan de eerste dag op het kinderdagverblijf. Versier de kalender met leuke kleurtjes, stickers en tekeningen. Markeer de dag waarop je kind voor het eerst naar de opvang gaat met extra veel gekkigheid: glitters, sterretjes, vuurwerk. Hang de aftelkalender op een zichtbare plek, bijvoorbeeld op de koelkast. Elke avond voor het slapengaan kunnen jullie samen een dag afvinken en kort praten over de komende veranderingen. Waar kijk je naar uit? Wat vind je misschien nog een beetje spannend?
  • Fiets langs de locatie: Hoe ziet dat er eigenlijk uit, een kinderopvang? Hangen er tekeningen op de ramen? Is er een speeltuin? Stap op de fiets en neem je kind mee op expeditie naar het kinderdagverblijf. Maak er een leuk uitstapje van: naar de kinderen die op het schoolplein aan het spelen zijn of gluur buiten schooltijd stiekem door de ramen. Wat valt je op? Welke kleuren zie je? Iedere dag op de kinderopvang is een nieuw avontuur!
Pedagogisch medewerker leest boek met kinderen

We doen het samen

Is je kind toch nog een beetje onrustig en gespannen? Helemaal niet gek dat het allemaal een beetje onwennig is. In de aanloop naar de eerste opvangdag schieten er allerlei emoties door het lijfje van je kind: opwinding, verlegenheid, nieuwsgierigheid, angst, blijdschap. Ook als ze dat nog niet altijd kunnen uiten wanneer ze nog maar klein zijn. Die gevoelens mogen er allemaal zijn. Luister naar je intuïtie en kijk goed naar je kind. Benoem samen de emoties. Wat is er spannend? Waar is je kind benieuwd naar? Waarschijnlijk kun je een groot deel van de zorgen wegnemen, gewoon door het er samen over te hebben.

Ook voor jou als ouder is het een spannende stap. Spreek je gerust uit over de zorgen die je hebt. Als ouder houd je veel ballen tegelijk in de lucht. Daarom maken wij het je zo makkelijk mogelijk. Aan luiers, fruit, broodmaaltijden, tussendoortjes en drinken hoef je niet te denken. Dat regelen wij. Op de opvang zijn ook slaapzakken, slabbetjes en doekjes. Een keertje extra opvang nodig? Kaart het gerust aan. We denken graag met je mee zodat je ’s ochtends net iets relaxter de deur uit stapt. We doen het samen.

Lees meer over onze samenwerking met ouders