Welke groep past bij jouw kind?

Onze groepen op het kinderdagverblijf

Wat is de beste kinderopvang voor je kind? Tijdens je zoektocht komt er van alles op je af. Waarschijnlijk heb je de termen horizontale en verticale kinderopvang ook al een paar keer gehoord. Veel mensen denken daarbij aan een bepaalde richting, zoals omhoog, omlaag, links of rechts. Daar heeft het niets mee te maken, maar wat houdt het dan in? En hoe maak je de beste beslissing voor jouw kind?

kinderen lopen in een rij
kinderen lopen in een rij

Ieder kind kan zichzelf zijn

We hebben bij BijdeHandjes kinderopvang verschillende groepen. Er zijn groepen waar verschillende leeftijden zijn gemixt, maar er zijn ook groepen met alleen peuters en/of baby’s. Dat noemen we horizontale en verticale groepen. In horizontale groepen zitten leeftijdsgenoten. Kinderen zijn ingedeeld in aparte groepen voor baby’s, dreumesen en peuters. In de verticale groepen worden kinderen samengebracht die allemaal een leeftijd hebben tussen de 0 en 4 jaar. Samen zorgen we ervoor dat onze christelijke kinderopvang voelt als een tweede thuis. Een plek waar je kind het naar z’n zin heeft en zichzelf kan zijn, als kind van God. Ieder kind is bij ons welkom!

Meer weten over BijdeHandjes

Uniek eigen karakter

Beide groepsindelingen hebben een uniek eigen karakter. In een horizontale groep speelt en groeit je kind op met kinderen in dezelfde levensfase. Alleen maar baby's en/of dreumesen of alleen maar peuters. Dat voelt voor je kind als samenzijn met een grote groep vriendjes. De omgeving en het speelgoed zijn afgestemd op de leeftijden. Zo kan je kind op een veilige manier stap voor stap zijn of haar wereld vergroten. De verticale en de horizontale groep hebben elk hun eigen uniekheden. Op deze pagina lees je wat er bijzonder is aan iedere groep.

Hoe wij jouw kind begeleiden

Verticale groep

Een verticale groep kun je zien als een gezin en/of familie. Baby’s, peuters, kleuters. In deze groep zitten kinderen van verschillende leeftijden gezellig bij elkaar. De oudsten zorgen voor de jongsten, de jongsten trekken zich op aan de oudsten. 
 

  • Je kind speelt met zowel grote als kleine vriendjes. De baby’s en dreumesen leren van de peuters, de peuters zorgen voor de kleintjes. Dat zorgt ervoor dat je kind goed leert om met anderen om te gaan.
  • Met kinderen van alle leeftijden is ieder moment wel iets nieuws te doen, leren en ontdekken. Dat maakt van elke dag een avontuur!
  • Op een verticale groep leert je kind om soms even geduldig te zijn, omdat een ander kind andere behoeftes heeft. Zo kweek je begrip voor anderen.
  • Het is op de verticale groep vaak net als thuis, samen met je broertje en zusje als je die hebt. Dat voelt vertrouwd.
  • De pedagogisch medewerkers blijven op een verticale groep vaak lang achter elkaar dezelfde gezichten. Dat zorgt voor geborgenheid.
  • Omdat kinderen soms jarenlang achter elkaar op dezelfde groep zitten, kunnen er hechte vriendschappen ontstaan.
  • Op een verticale groep is vaak veel dynamiek. Voor actieve kinderen is dat heerlijk.

Horizontale groep

In de horizontale groep hebben alle kinderen ongeveer dezelfde leeftijd. Dat is ook leerzaam, want zo kunnen kinderen elkaar onbewust inspireren. Hé, dat kindje rolt zichzelf om! Grappig, dat ga ik zelf ook eens proberen. Zowel op de verticale als de horizontale groep wordt je kind gestimuleerd om zichzelf te ontwikkelen.
 

  • De inrichting van de groepsruimte is toegespitst op de leeftijdsgroep en ontwikkelingsfase van je kind. Dat betekent: volop mogelijkheden om de boel op een veilige manier te onderzoeken!
  • Spelletjes en activiteiten sluiten nauw aan op wat je kind begrijpt en leuk vindt. Dat maakt het voor alle kinderen makkelijk om mee te doen.
  • Je kind vindt vriendjes van dezelfde leeftijd, die om dezelfde dingen de slappe lach krijgen en op dezelfde manier spelen. Dat nodigt uit tot samen ontdekken.
  • In horizontale groepen is er een mix van kinderen die op de troepen vooruitlopen en kinderen die de tijd nemen voor hun ontwikkeling. Maar omdat iedereen min of meer in dezelfde ontwikkelingsfase zit, zijn er relatief weinig ruzies en gedoetjes.
  • Onze pedagogisch medewerkers kunnen al hun aandacht geven aan wat jouw kind op dit specifieke moment nodig heeft en kan leren. Want wat voor jouw kind geldt, geldt ook voor de andere kinderen in de groep.
  • Op een horizontale groep zijn er ook baby’s die dutjes moeten doen. Daarom zijn er regelmatig momenten waarop we het wat rustiger aandoen, met minder prikkels.
jongetje leest boek voor bij BijdeHandjes

Ideale omgeving

Past de knusse omgeving van een horizontale groep het beste bij je kind? Of is de gezinsachtige dynamiek van een verticale groep gemaakt voor je zoon of dochter? Het maakt niet uit voor welke groep je kiest, bij BijdeHandjes christelijke kinderopvang zorgen we ervoor dat je kind zich helemaal thuis voelt. Ieder kind is bij ons welkom en kan zichzelf zijn. We hebben veel locaties in de regio met verschillende groepsindelingen. Onze locaties zijn veelal klein en overzichtelijk, met veel aansluiting op wat er lokaal allemaal speelt. Voel je vrij om eens langs te komen op een van onze BijdeHandjes-locaties, voor meer informatie of om de sfeer te proeven. We gaan samen op zoek naar de perfecte plek die aansluit op jullie wensen en behoeften en waar jouw kind kan spelen, leren en ontwikkelen.

Plan een rondleiding in

Waar doe je jouw kind een plezier mee?

Vindt jouw kind het leuk om met vriendjes en vriendinnetjes van dezelfde leeftijd te spelen? Of kijkt je kind de kunst liever af bij oudere kinderen? Je kunt waarschijnlijk zelf een goede inschatting maken van wat voor jouw kind het fijnste is. Je kent je kind als geen ander, dus volg je gevoel. De perfecte groep is de groep waar jouw kind zich helemaal op zijn of haar gemak voelt.

Denk ook alvast na over later

Het klinkt nog als toekomstmuziek, de dag dat je kind naar school gaat. Maar voordat je het weet is het zo ver. Je zult merken dat op school een soortgelijke indeling is als bij de groepen in de kinderopvang. Het traditionele klaslokaal lijkt veel op een horizontale groep, terwijl het Jenaplan-onderwijs meer weg heeft van een verticale groep met gemengde leeftijden. Als je nu alvast nadenkt wat bij jouw kind past, zorgt dat straks voor een soepele overgang.