Vanaf welke leeftijd voorlezen?

Met voorlezen kun je niet vroeg genoeg beginnen. Al vanaf 3 maanden kun je starten met samen door een boek te bladeren met tekeningen. Vanaf 9 á 10 maanden zijn simpele verhaaltjes uit een prentenboek een aanrader. Met name rijmverhalen doen het goed, maar ook het herhalen van een verhaal. Je kind begint het steeds beter te begrijpen en kan na verloop van tijd zelfs een beetje voorspellen. En is je kind al een stuk ouder? Stop dan niet met voorlezen. Want ook dan is voorlezen fijn én geef je je kind leesmotivatie.

Interactief voorlezen

Interactief voorlezen vinden kinderen leuk. Stel vragen, doe tijdens het boek mee met uitdrukkingen en emoties, speel met de intonatie en praat na over het verhaal. Zo betrek je je kind nóg meer bij het verhaal en leer je het zijn of haar eigen gevoelens onder woorden te brengen. En niet alleen jijzelf kunt zorgen voor interactie. Er zijn ook een hoop mooie interactieve boeken!

Aanbod BijdeHandjes

Bij BijdeHandjes zorgen we op iedere locatie altijd voor een aanbod aan interactieve boeken. Voor de kleintjes, maar zeker ook voor de grotere kinderen op de BSO. En om interactief voorlezen op onze locaties nog leuker en leerzamer te maken, wordt ook in onze methode Uk & Puk aandacht besteed aan interactief voorlezen door onze medewerkers.

Maak er een momentje van

Maak echt een momentje van voorlezen. Kies een rustig plekje uit en heb aandacht voor je kind. Ook op de locaties van BijdeHandjes vinden we dat belangrijk. We nemen de kinderen mee in het verhaal, in groepsverband of lekker samen in een leeshoek. En slaapt je kind vaak onrustig? Voorlezen zorgt voor ontspanning tijdens het slapengaan.

(Boeken)tips van ons!

We sluiten af met enkele (boeken)tips voor jong en oud en wensen iedereen veel plezier tijdens de Kinderboekenweek!

  • Waan je in de wondere wereld van interactieve voorleesboeken. Waarom? Dat heb je hierboven gelezen. Google puilt uit van de toffe interactieve boeken, maar een tip van ons is het nieuwe boek ‘Alfabet’. Echt een zoek- en ontdekfeest tijdens het leren van letters.
  • Door voor te lezen met poppen geef je het verhaal voor je kind een extra dimensie. Oorzaak en gevolg van een verhaal worden veel duidelijker dan bij plaatjes in een boek. Daarnaast ervaart je kind de poppen als levendig waardoor het nog meer betrokken is bij de woorden en het verhaal beter begrijpt.
  • Kan je kind al vroeg lezen, dan is het soms lastig om goed leesmateriaal te vinden. Boekjes voor beginnende lezers zijn immers geschreven voor kinderen vanaf 6 á 7 jaar en sluiten daardoor niet altijd aan bij de belevingswereld van jongere kinderen. Uitgeverij Zwijsen ontwikkelde speciaal voor kleuters die al kunnen lezen de serie ‘Hee, ik lees!’. Ze vormen een overgang tussen prentenboeken en leesboeken.
  • Lees vooral wat jouw kind leuk vindt. Weet je dat nog niet zo goed? Kies dan voor een bundel met allerlei verhalen. ‘Het grote voorleesboek voor rond de 7 jaar’ zit vol met grappige en herkenbare verhalen van bekende schrijvers en tekenaars. Tip dus!