Hoe peuteropvang helpt bij deze stap

Een fijne overgang naar school

De stap van thuis naar school is een grote mijlpaal. De peuteropvang van BijdeHandjes helpt bij een soepele overgang. Door spelenderwijs leren en op een warme en vertrouwde manier voor op het schoolavontuur. Zo wordt de verandering naar het klaslokaal een stuk makkelijker. Voor je kind én jou!

Peuteropvang _ hoofdbanner
Peuteropvang _ hoofdbanner

Stevig fundament

Een kind dat voor de allereerste keer het klaslokaal van een school binnenstapt, komt in een wereld die nieuw, groot en spannend lijkt. De peuteropvang van BijdeHandjes legt alvast een fundament voor dat moment. Je kind leert hier spelenderwijs omgaan met andere kinderen, vriendjes maken en spulletjes delen. Maar ook de eerste reken- en taalvaardigheden. Deze interacties bouwen het zelfvertrouwen op dat nodig is om in een nieuwe groep mee te komen. Dat maakt de ‘grote’ school een stuk minder intimiderend!

Gemiddelde dagindeling

Voor een peuter kan de structuur van een schooldag een grote verandering zijn. Daarom geven we op de peuteropvang van BijdeHandjes alvast een voorproefje van een gemiddelde dagindeling: speeltijd, leertijd, snacktijd, rusttijd. Een belangrijk onderdeel hiervan is het dagelijkse kringmoment. Zo kan je peuter alvast oefenen met eventjes blijven zitten op een stoel of de grond, deelnemen aan een groepsactiviteit en wachten op de beurt om iets te vertellen.

kind met handen gevouwen en pop puk naast zich

Uk en Puk-methode

Op de peuteropvang van BijdeHandjes beginnen kinderen met het ontdekken van kleuren, vormen, letters en cijfers, vaak zonder dat ze het zelf doorhebben. Met onze Uk en Puk-methode leert je kind om op een toegankelijke manier de wereld om zich heen te ontdekken. Spelenderwijs werken we aan de ontwikkeling van spraak en taal, motoriek, zintuiglijke waarneming, omgaan met emoties.

Zelf doen

Je kind gaat op de basisschool een boel zelf doen. Zelfstandig naar de wc, kleren en schoenen aan- en uittrekken, spulletjes opruimen… Op de peuteropvang van BijdeHandjes stimuleren onze pedagogisch medewerkers de zelfredzaamheid van je kind. Wat smeer jij op je boterham of kies je als gezond tussendoortje? Hoe trek je je schoenen het makkelijkst aan? Wij zijn net zo trots als jij als je kind iets onder de knie krijgt wat eerder nog niet lukte!

Pak de wendagen

Vanaf 3 jaar en 10 maanden mag je kind op de meeste basisscholen een aantal halve dagen komen wennen. Zo leert je kind alvast de juf of meester en andere kinderen kennen. En het is een mooie kennismaking met het dagritme op school. De ervaringen tijdens de wendagen kun je gebruiken om je kind voor te bereiden op de eerste echte schooldag. Morgen ga je naar school, weet je nog met juf Emma? Misschien mag je wel weer in de zandbak, net als de vorige keer!

Aftellen maar!

Hoe ziet een schooldag eruit? Wie komt je ophalen van school? Vertel je kind wat er op stapel staat en stel ook vragen. Wat is er spannend aan de basisschool? En wat juist heel leuk? Er zijn allerlei leuke boekjes die kunnen helpen bij de uitleg over de basisschool, zoals ‘Hoera, ik ga naar de basisschool!’, ‘Bobbi gaat naar school’ en ‘Hoi, naar school!’. Aftellen naar de eerste schooldag op de basisschool doe je met onze aftelkalender.

Download aftelkalender basisschool

Afbeelding verwijderd.kind bij de hand genomen