Op welke leeftijd start de poep- en plasfase van je kind? 

De vieze-woorden-fase begint bij peuters meestal rond de 2,5 à 3 jaar. Vaak begint dit met de poep- en plasfase. Kinderen zien deze grappige vieze woorden op die leeftijd als antwoord op iedere vraag. De humor van kinderen ontwikkelt zich door invloed van de omgeving en de leeftijd. Hierdoor breidt de woordenschat van je kind zich uit. Dat je kind vieze woorden gebruikt is daardoor vaak niet te voorkomen. 

Hoe lang duurt de poep- en plasfase? 

Het is best mogelijk dat deze fase enige tijd aanhoudt. De poep- en plasfase duurt meestal to je kind 5 à 6 jaar oud is. In sommige gevallen houdt deze fase aan tot je kind 8 jaar oud is. 

Waar ligt de grens van humor bij kinderen? 

Peuters gaan in de poep- en plasfase op zoek naar grenzen. Vieze woorden gebruiken is een veilige manier om deze grenzen op te zoeken. Je peuter is zich er bewust van dat deze ‘grappige’ vieze woorden eigenlijk niet gepast zijn. Tegelijkertijd weten peuters ook dat hun ouders niet al te boos worden wanneer ze deze woorden gebruiken. Tijdens de poep- en plasfase proberen ze deze grenzen uit te testen. Ook gebruiken kinderen humor om hun sociale gevoeligheid te ontwikkelen. Peuters begrijpen dat vieze woorden eigenlijk niet op z’n plek zijn tijdens bepaalde momenten. Juist daardoor is grof taalgebruik voor kinderen interessant om uit te proberen. Door het gebruik van vieze woorden ontwikkelen ze zichzelf.

Hoe leer je je kind vieze woorden af? 

Het kan best ongemakkelijk zijn wanneer je kind vieze woorden gebruikt. Hieronder geven we een aantal tips hoe je om kunt gaan met grof taalgebruik van je kind:

Tip 1: Geen aandacht geven

Het kan best ingewikkeld zijn om je kind niet aan te spreken op het gebruik van scheldwoorden. Maar wanneer je er meer aandacht aan geeft, wordt het voor je kind alleen maar interessanter. Als je kind geen reactie krijgt, en dus niet wordt beloond, verliest hij of zij waarschijnlijk al snel de interesse. 

Tip 2: Kies een moment voor vieze woorden

Las een moment voor je kind in om zoveel mogelijk ‘grappige’ vieze woorden te gebruiken. Bespreek dat je kind deze woorden alleen op dat specifieke moment mag gebruiken en niet waar anderen bij zijn. 

Tip 3: Praat en lees er samen over

Probeer samen met je kind om deze woorden te normaliseren. Hierdoor zullen ze minder interessant worden. Zo zijn er veel boeken die helpen om de humor van kinderen te ontwikkelen. Onderstaande boeken kunnen bijvoorbeeld helpen om te praten over grof taalgebruik van je kind. 

  • ‘De spin die veel scheetjes laat’
  • ‘Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft’
  • ‘Hé, wie zit er op de wc?’
  • ‘De sproeipoeper’
  • ‘De schetenwedstrijd’
  • ‘Wie liet daar een scheetje?’