De beste zorg voor je zieke kind

Veel huilen, koorts, hangerig zijn, diarree, niet willen eten of drinken. Dit zijn allemaal signalen dat je baby of kind zich niet lekker voelt of misschien verhoging geeft. Als we denken dat je kind ziek is, nemen we altijd contact met je op. We meten niet de temperatuur van je kind als als je kind een beetje warm aanvoelt, maar de temperatuur mag natuurlijk niet te hoog oplopen. In overleg met jou als ouder beslissen wat het beste is voor de gezondheid van je kind. Je mag hierin altijd je persoonlijke voorkeuren aangeven.

Ziek tijdens een opvangdag

Een ziek kind heeft extra aandacht en rust nodig. Het beste voor het kind is om in bed te herstellen met een ouder of andere vertrouwde verzorger in de buurt. We snappen ook dat dit niet altijd haalbaar is. Lukt het je kind niet om met het dagprogramma mee te doen of merken we dat je kind echt behoefte heeft aan meer rust dan wij kunnen bieden? We vragen je dan om je kind op te halen. Als we denken dat de koorts van je kind oploopt, dan zullen we dat ook laten weten. Uiteindelijk beslist de locatiemanager of het verantwoord is dat je zieke kind op de opvang blijft of dat het toch beter naar huis kan.

Niet fit vóór een opvangdag

Merk je 's ochtends zelf dat je kind niet helemaal fit is en twijfel je of je hem of haar weg kunt brengen? Je kind is altijd welkom, maar het is goed om aan de pedagogisch medewerkers mee te delen dat je kind zich niet optimaal voelt. Dan kunnen we daar rekening mee houden. Laat ook aan ons weten of je je kind vóór de opvangdag al paracetamol hebt gegeven. De kans op een koortsstuip is aanweziger als een pijnstiller is uitgewerkt. Als we merken we dat het toch niet gaat, kunnen we je bellen om je kind op te laten halen.

Besmettelijke ziektes

In de kinderjaren komen veel besmettelijke ziektes voorbij, en die kunnen zeker op kinderopvanglocaties de kop opsteken. Het RIVM heeft voor iedere kinderziekte een richtlijn opgesteld om te voorkomen dat kinderen elkaar aansteken. Hierin lees je per ziekte hoe lang je kind niet naar BijdeHandjes kinderopvang mag komen. Meld het altijd aan ons wanneer je kind een besmettelijke ziekte heeft. Zo kunnen wij andere ouders op de hoogte stellen. Sommige kinderziektes, hoe onschuldig ook, kunnen voor bepaalde groepen, zoals zwangere vrouwen, gevaarlijk zijn.

Paracetamol

De KIDDI-app kan je goed op weg helpen als je kind ziek is. Deze app is gemaakt voor medewerkers in de kinderopvang, maar bevat ook veel informatie voor ouders. Je kan er lezen over bepaalde ziektes en hoe je daarmee omgaat. Bij BijdeHandjes kinderopvang geven we je kind geen paracetamol of andere koortsverlagende middelen. Dit doen we alleen als er op doktersrecept pijnbestrijding nodig is, wat het geval kan zijn als je kind oorontsteking heeft.