Voeding & duurzaamheid

Gezond leven

Bij BijdeHandjes streven we naar een bewuste en gezonde levensstijl voor de kinderen en een duurzame toekomst voor ons allemaal. We vertellen je graag wat dit betekent. 

Pedagogisch medewerker eet samen met kinderen brood
Pedagogisch medewerker eet samen met kinderen brood

Voeding

Bij BijdeHandjes nemen we voeding serieus. Ons voedingsbeleid is gebaseerd op de adviezen van het Voedingscentrum en gaat verder dan alleen het aanbieden van gezonde maaltijden. We eten en drinken bewust met aandacht op vaste momenten. Tijdens het eten zorgen onze pedagogisch medewerkers voor een gezellige en ontspannen sfeer, zodat kinderen eten als plezierig ervaren. 

Er staat standaard een gevarieerd aanbod op tafel, waarbij we kinderen uitnodigen om ook eens iets te proberen dat ze nog niet kennen. Door kennis te maken met nieuwe geuren, smaken en structuren ontwikkelen ze hun smaak. En worden ze hopelijk goede en makkelijke eters!

Groene visie

Bij BijdeHandjes geloven we dat kinderen niet alleen de wereld moeten leren kennen. We willen ze ook graag leren hoe ze onze aarde, door God aan ons gegeven, kunnen koesteren. Dit is een belangrijk onderdeel van ons pedagogisch beleid. Lees hoe wij dat doen:

bee

Natuurbeleving

We vinden het voor de ontwikkeling van kinderen belangrijk dat ze veel contact hebben met de natuur. Natuurlijk door lekker buiten te spelen, want daar worden kinderen vrolijk, sterk en gezond van. We betrekken de natuur ook actief in het leven op de kinderopvang. Door kinderen te leren over planten en dieren, maar ook door ze hun eigen groentes te laten kweken. Zo kunnen ze met hun eigen ogen zien hoe voedsel eigenlijk groeit.

book-1

Bewust omgaan met materiaal

Bewust omgaan met materiaal begint bij begrijpen waar iets vandaan komt. We leggen kinderen uit waar de materialen vandaan komen, stimuleren hergebruik en introduceren natuurlijke, kosteloze materialen. Het doel is om kinderen niet alleen creatief te laten zijn, maar ook te laten nadenken over de materialen waarmee ze werken. Door kinderen vanaf jonge leeftijd te leren om bewust om te gaan met materiaal ontwikkelen ze een duurzame levensstijl.

tree

Aandacht voor de ander en de wereld

Duurzaamheid gaat niet alleen over het milieu, maar ook over een duurzame relatie met jezelf en de mensen om ons heen. Bij BijdeHandjes streven we naar een inclusieve omgeving waar kinderen in contact komen met diverse culturen en achtergronden. We zijn met elkaar op de wereld en vanuit Gods liefde voor jezelf en je naasten doen we het samen. Daarom moedigen we kinderen aan om actief deel uit te maken van hun groep, door bijvoorbeeld betrokken te zijn bij lokale initiatieven en sociale activiteiten.

Duurzaamheid bij BijdeHandjes

Wij vertellen kinderen niet alleen dat duurzaamheid belangrijk is, we brengen het ook zelf in de praktijk. Dat doen we op verschillende manieren:

Inclusief materiaal

Het is cruciaal dat ieder kind zich kan herkennen in zijn of haar omgeving. Daarom zorgen wij voor divers en inclusief materiaal op onze locaties. Dit betekent niet alleen boeken die diversiteit weerspiegelen, maar ook speelgoed waarin diverse achtergronden vertegenwoordigd zijn. Door kinderen bloot te stellen aan verschillende perspectieven stimuleren we begrip en inclusiviteit.

kinderen pakken pop aan

Natuurlijk meubilair en spelmateriaal

Bij BijdeHandjes kiezen we voor natuurlijk materiaal dat lang meegaat en van goede kwaliteit is. We selecteren ons meubilair en spelmateriaal zorgvuldig en nemen de impact op het milieu serieus. We werken ernaartoe dat we tijdens eetmomenten echt servies en glas gebruiken. Ook gebruiken we veelal kosteloos of gerecycled materiaal, zoals knopen, touwtjes, stenen, takken, veertjes, linkten en restjes papier.

Groene vingers

Bij BijdeHandjes vinden we het belangrijk dat iedere locatie een een vorm van moestuin* krijgt, variërend van een kruidenpot in de vensterbank tot een grotere moestuin in de buitenruimte. Dit geeft kinderen de kans om verse groenten, fuit en kruiden te zaaien, verzorgen, oogsten en bereiden. Met binnen- en/of buitenmoestuintjes maken kinderen niet alleen kennis met de cyclus van voedselproductie, maar onderzoek wijst ook uit dat ze later in hun leven eerder geneigd zijn om gezonde voedingskeuzes te maken.
 
* in 2024 wordt dit uitgerold. 

Groentetuintje met verschillende planten

Blijvende impact

Wil je meer weten over hoe wij duurzaamheid voor kinderen concreet maken? Vraag ernaar bij je locatie en ontdek hoe wij kinderen leren waar onze voeding vandaan komt, en hoe natuurlijk meubilair en inclusief materiaal wordt ingezet. We nodigen ouders graag uit om actief deel te nemen aan onze duurzame reis. Samen kunnen we een blijvende impact creëren. Niet alleen voor onze kinderen, maar ook voor de wereld waarin ze opgroeien!