Het ritme van je kind

Het is voor ouders met jonge kinderen soms even doorbijten want kinderen houden geen rekening met de klok. Zij hebben namelijk een eigen ritme. Je kind wordt wakker als het licht wordt en gaat naar bed als het donker is. Door de zomer- en wintertijd is dit opeens net wat anders en kan je kind hier tijd voor nodig hebben om te wennen. Maar met onderstaande tips komt het goed!

Lees boekjes of zing liedjes

Zet de scherpje op tijd uit. Het licht van de schermpjes kan je kind juist wakker maken. Vermijd überhaupt drukke dingen voor het naar bed gaan. Je kind wordt hier alleen maar actief van en krijgt zo minder kans op melatonine. En laten we dat stofje nou nét nodig hebben om slaperig te worden! Een boekje lezen of rustige liedjes zingen vinden kinderen heel fijn voor het slapen gaan. 

Maaltijden

Niet alleen tijdsverschillen spelen een rol bij slapen, maar ook de stofwisseling. In de ochtend kun je bijvoorbeeld wakker worden van een volle blaas, maar ook de darmen hebben een specifiek patroon en werken mee aan het wakker worden. Eet daarom wat later de dag voor de klok verzet wordt. Is dat lastig? Maak de maaltijd wat langer voor je kind door bijvoorbeeld alvast een kopje soep te geven. Let daarnaast goed op de suikers, want die verslechteren de slaapkwaliteit. Vermijd dus ook zoete drankjes en toetjes voor het slapengaan.

Naar buiten

Laat je kind overdag lekker veel buiten spelen. Dag- en buitenlicht doen veel voor een goede nachtrust. Je kind kan lekker z’n energie kwijt om ’s avonds moe, maar voldaan in bed te kruipen.

Vaste avondrituelen

Vaste handelingen in de avond zorgen ervoor dat je kind eerder in de ‘slaapmodus’ komt. Tandjes poetsen, pyjama aan en een boekje voorlezen zouden samen een vast avondritueel kunnen vormen. Natuurlijk is ieder kind uniek waardoor er geen gouden avondritueel bestaat, maar door iedere avond dezelfde volgorde aan te houden valt je kind veelal rustiger en sneller in slaap.

Slaaptrainer

Wil je kind niet naar bed of is het heel vroeg wakker, dan kan een slaaptrainer hulp bieden. Deze geeft aan wanneer het tijd is om op te staan dankzij de ‘wekhulp’. Je hebt die in allerlei soorten en maten zoals bijvoorbeeld Sam het schaap. Sam heeft een klok op zijn buik en als het tijd is om te slapen heeft hij zijn ogen dicht en kleurt het klokje rood. Een half uur voor het wakker worden gaat het klokje over naar oranje. Zodra hij zijn ogen opendoet kleur het klokje groen en is het tijd om op te staan.

Met bovenstaande tips help je je kind voor te bereiden op de wintertijd, maar eén troost: een nieuw ritme went vanzelf. Succes!