Van dreumes naar peuter

De wereld van jouw kind wordt steeds groter. Jouw zoon of dochter ontdekt steeds meer  en dat is maar al te spannend. Peuters bevinden zich in de ‘magische fase’ van hun ontwikkeling en geloven nog in heksen, kabouters én monsters onder het bed.

Reële angsten

Voor jouw peuter zijn deze angsten reëel. Het is een kei in verhalen verzinnen. Leuke, avontuurlijke en grappige verhalen, maar ook enge! Een goede tip is dus om allereerst begrip te tonen en de angst te erkennen als een échte angst. En ja, samen over de grond kruipen en een kijkje nemen onder het bed doet dan al wonderen. Want langzaamaan komt het besef dat er onder het bed niets anders ligt dan een uit het oog verloren knuffelbeer.

Ook op onze locaties gaan we zorgvuldig om met angsten van kinderen. Verlatingsangst is er bijvoorbeeld eentje die veel voorkomt in met name het eerste levensjaar en dus ook op onze kinderdagverblijven. We ondersteunen ze, helpen ze en laten blijken dat de angst er mag zijn. Angsten nemen we bij BLOS te allen tijde serieus.

Tip 1: Praat erover

Praat samen over het monster onder het bed. Geef het bijvoorbeeld eigenschappen. Heeft het blauwe of bruine ogen? Heeft het monster een naam? En waarom ligt dat monster daar eigenlijk? Wat komt hij doen? Je kind leeft zich zo in in het monster waardoor het opeens een stuk minder eng is. Doe dit echter wel voorzichtig en stapsgewijs. Ieder kind is uniek en vindt het soms juist (te) spannend om er zo diep op in te gaan.

Tip 2: Pauzeer de fantasierijke boeken

Hoe leuk ze ook zijn, laat die fantasierijke boekjes even voor wat het is. Skip de vliegende heksen, en krokodillen die wel een hapje lusten en kies voor de iets minder spannende, maar oh zo leuke kinderboeken als Jip & Janneke. Let daarnaast ook op de televisieprogramma’s die je kind kijkt. Want ook daar komen genoeg draken, piraten en monsters voorbij.

Tip 3: Een lichtje aan

We weten allemaal dat monsters bang zijn voor licht, want dan ineens zijn ze verdwenen. En ook hiervoor geldt dat ieder kind weer uniek is, maar dat vele een klein nachtlampje als fijn en veilig ervaren. Of laat de deur op een kier staan en laat het ganglicht aan.

Tip 4: Monsterspray

En waar erover praten al veel doet, wil een creatieve knutsel soms ook een uitkomst bieden. Maak gezellig een rondje door het huis en verzamel gekleurd papier, een schaar, lijm en bijvoorbeeld een plantenspuit. Versier hem met zelfgemaakte monsters en ga samen op avontuur om het monster te verdrijven. Een flinke wolk monsterspray staat garant voor een goede nachtrust!

Tip 5: De bezem erdoorheen

Niet alleen onder het bed kunnen monsters zich verstoppen. Ook rondslingerend speelgoed of die grote teddybeer op de kast kan leiden tot slapeloze nachten. Je kind kan het voor een eng wezen aanzien. Maak van het opruimen van de kinderkamer daarom een gezamenlijke activiteit onder het genot van leuke dansmuziek. Zo is dit  klusje binnen no time geklaard!

Zo ziet dat monster er dus uit!

Om de angst van je kind goed te begrijpen zou je eens dit toffe en grappige artikel in Het Parool moeten lezen. We stuitten er op tijdens onze zoektocht naar tips en vonden het een geniaal stuk. Het Parool vroeg kinderen tot 12 jaar om het monster onder hun bed te tekenen, met een selectie van de meest angstaanjagende wezens als gevolg.