De eerste studiedag van BijdeHandjes

‘We hebben deze studiedag georganiseerd om met en van elkaar leren. We zijn een organisatie die uit vier labels bestaat: onze christelijke kinderopvang BijdeHandjes, de hoogwaardige reguliere kinderopvang BLOS, de integrale kindcentra van Zonnekinderen en de internationale kinderopvang Zein. Iedere dag zetten we ons in om de kwaliteit van onze kinderopvang te waarborgen en te verbeteren. Blijven leren en ontwikkelen is iets dat we graag stimuleren’, vertelt organisator Liesbeth Buddingh, Teamlead Learning & Development bij Babilou Family Nederland. 

Het doel van deze studiedag is om elkaar te inspireren en om vakkennis, onze passie en vernieuwende ideeën uit te wisselen. Zo blijven we een toekomstbestendige organisatie.

Pedagogische uitgangspunten

Ons label BijdeHandjes heeft verbinding hoog in het vaandel staan. Tijdens het Werk Wijzer Event van Babilou Family Nederland werd het belang van verbinding benadrukt. Kennis opdoen en geïnspireerd raken stond ook centraal. ‘We blijven werken aan innovatie van ons pedagogisch beleid,’ vertelt Liesbeth. ‘Het Werk Wijzer Event is een uitgelezen kans om dit extra onder de aandacht te brengen. Dit doen we onder andere via een interactieve en informatieve Belevingsmarkt, gericht op onze pedagogische thema’s Durf, Bevlogen, Ruimdenkend en Vaardig. Evenals de thema's motoriek en beweging, creatieve ontwikkeling, duurzaamheid, media, gezonde voeding en kinderparticipatie.’

Creatief en actiefCreatief werk door meerdere collega's

Teamwork en creativiteit wordt steeds belangrijker, dus tijdens het evenement werd daar ook ruimte aan gegeven. Collega’s konden hun eigen stempel drukken op een gezamenlijk kunstwerk. Of met hun voeten van de vloer in de Silent Disco, (moes)tuintips ontvangen of ideeën uitwisselen over het herzien van ons mediabeleid op onze wall of fame. Zo konden collega’s elkaar inspireren met waardevolle alternatieve vormen van leren en ontdekken. De catering stond klaar met lekkere én gezonde gerechten en drankjes. 

Vitaal op het werk

Naast de Belevingsmarkt werden er ook verschillende boeiende sessies gegeven door experts waarin het ging over de ontwikkeling van onze collega's. Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont sprak over de kunde van een pedagogisch professional. Remco van der Drift van het Instituut voor Faalkunde nam zijn publiek mee in ‘Faalfitness’: het belang van het maken van fouten om zo te leren. Natuurlijk op een veilige manier; we werken immers in de kinderopvang. Wat is eigenlijk een fout? Hoogleraar Erik Scherder, expert op het gebied van neuropsychologie, pleit voor een gezond brein. Voor jong én ouder. Hij vertelde hoe belangrijk het is om vitaal te zijn en te blijven op de werkvloer.

Blijven leren met elkaar

Naast het Werk Wijzer Event organiseren we ook jaarlijks in het najaar de Werk Wijzer Week, die volledig in het teken staat van leren en ontwikkelen. Liesbeth: ‘We hopen dat iedereen geïnspireerd en vol energie naar huis is gegaan, klaar om alles wat ze hebben gezien, gedaan en ervaren in de praktijk te brengen." Dit kan op de werkvloer, maar ook via ons online leerplatform BLOX. Gedurende het hele jaar kunnen collega's zich blijven ontwikkelen. Bijvoorbeeld met interessante podcasts van bekende sprekers, 'leerbites' over werkgeluk en trainingen over samenwerken en communicatie. Samen blijven we ons ontwikkelen. 

Bekijk de video van het Werk Wijzer Event hier.

Sfeerimpressie van het Werk Wijzer Event