Beste vriend

Op onze kinderdagverblijven zien we elke dag knuffels in allerlei soorten en maten de revue passeren. Konijnen, beren, giraffen en hondjes. Elke knuffel heeft zijn eigen naam: Waffie, Aapie, Knuffie, Poppie, Nijn of Flapsie. En o wee als de knuffel kwijtraakt. Dan hebben we de ‘poppen’ aan het dansen. Jonge baby’s hebben nog geen favoriete knuffel. Ze vinden dan vooral knuffels met contrasterende vormen of kleuren interessant. Bij kinderen vanaf zes maanden krijgt een knuffel een functie en betekenis. Het kind gaat zich hechten aan een specifieke knuffel. Wanneer de ouders er niet zijn, bijvoorbeeld wanneer het kind uit logeren of naar de opvang gaat, kan de knuffel als vervanging functioneren. Zo is er altijd een stukje ‘thuis’ mee. Bij kinderen vanaf 2 jaar dient de knuffel vaak als beste vriend. Het kind en de knuffel zijn onafscheidelijk: waar het kind ook heen gaat, de knuffel gaat mee. Ook is de knuffel lief en vertrouwd. Een kind kan alles tegen zijn of haar knuffel zeggen.

Emotionele veiligheid

Op fijne momenten, spannende momenten, verdrietige momenten: de lievelingsknuffel is er altijd. Een kind herkent de geur van de knuffel. Dit zorgt voor een veilig en vertrouwd gevoel bij het kind. De vertrouwde geur van de knuffel werkt daarnaast rustgevend, daarom mag hij ook niet in de wasmachine. Een knuffel draagt bij aan het gevoel van emotionele veiligheid. Pas als een kind zich emotioneel veilig voelt, kan het zich optimaal ontwikkelen.

Goed voor de ontwikkeling en fantasie

Dankzij een knuffel kan een kind zich op veel manieren ontwikkelen. Het voelen aan verschillende texturen van de knuffel stimuleert de sensomotorische ontwikkeling. Doordat een kind de knuffel vast  probeert te houden ontwikkelt het de fijne motoriek. Eerst pakt het kind de knuffel met de hele hand, daarna tussen de duim en wijsvinger. Naarmate een kind ouder wordt, helpt een knuffel op andere manieren in de ontwikkeling. Dankzij knuffels leert een kind eenvoudige woorden als ‘’beer’’ en ‘’konijn’’. Ook spelen knuffels de hoofdrol in fantasierijke gesprekken en avonturen van een kind. Kinderen creëren personages rondom hun knuffel en dat leidt tot verdere ontwikkeling van sociale vaardigheden, zoals het tonen van liefde en het uiten van emoties.

Hechten aan een knuffel

Niet alle kinderen hechten zich aan een knuffel. Sommige kinderen hechten zich bijvoorbeeld aan een rammelaar of een doekje. Andere kinderen hebben helemaal geen object waaraan ze zich hechten. Hierin is geen goed of fout. Je hoeft je als ouder geen zorgen te maken wanneer je kind geen knuffel heeft. De sterkte van de hechting met een knuffelbeest heeft volgens psycholoog Rita Kohnstamm te maken met de fantasie van een kind. Hoe meer karaktereigenschappen een kind in de knuffel ziet, hoe meer betekenis het eraan kan geven. De betekenis die kinderen in een knuffel leggen, is fantasie. Voor sommige kinderen is een knuffel de held die monsters onder het bed verjaagt en voor anderen het maatje dat overal mee naartoe gaat.

Lievelingsknuffel kiezen

Als ouder wil je graag dat je kind troost haalt uit iets wat hij overal mee naar toe kan nemen. Een lievelingsknuffel kan hierbij helpen. Je kunt niet altijd voor je kind bepalen welke knuffel hij of zij het fijnst vindt. Maar je kunt je kind wel helpen om zich aan een knuffel te hechten. Zo kun je dezelfde knuffel veel bij je kind neerleggen en meegeven naar het kinderdagverblijf. Leg de knuffel eens bij jezelf in bed. Als je kind aan de knuffel ruikt, herkent het jouw vertrouwde geur.

Afscheid

Naarmate een kind ouder wordt en de wereld groter, verdwijnt de knuffel naar de achtergrond en komen ‘echte’ vriendjes steeds meer op de voorgrond. Toch wordt er geen definitief afscheid genomen. ’s Avonds kruipen jonge én oude kinderen vaak weer lekker met zijn lievelingsknuffel in bed. En zelfs sommige volwassenen hebben nog steeds hun lievelingsknuffel in bed.

BijdeHandjes en ontwikkeling 

Wat we op de kinderopvang doen om de ontwikkeling van je kind te volgen en begeleiden? We vertellen je er graag meer over! Lees erover of kom op rondleiding. 

Hoe BijdeHandjes de ontwikkeling begeleidtBoek een rondleiding