De eerste drie levensjaren
Vriendschappen ontstaan al heel vroeg en zijn belangrijk voor ieder kind. Waar je kind op een leeftijd van 2 nog naast elkaar speelt in plaats van met elkaar, komt er bij de leeftijd van 4 meer ruimte voor echte vriendschappen. Het speelgoed afpakken wordt minder en samen delen gaat beter.
De eerste vriendjes en vriendinnetjes
Vanaf een jaar of 4 worden de eerste vriendschappen gevormd, maar is het nog niet iets vasts. Het ene vriendje wordt nog gemakkelijk ingewisseld voor het andere. Met name als er een conflict ontstaat. Die overigens ook snel weer bijgelegd wordt. Zie het als vluchtige contacten. Ze komen en gaan en zijn vooral gebaseerd op samen lol hebben. Het perspectief van een ander zien is op deze leeftijd nog lastig. Je kind gaat er vanuit dat alle andere kinderen denken zoals het zelf denkt.
Echte vriendschappen
Vanaf 8 jaar worden echte vriendschappen gesloten, gebaseerd op activiteiten: ze hebben dezelfde interesses en delen dezelfde dingen met elkaar. Cadeautjes geven, naast elkaar zitten, samen spelen na school of logeren. En waar meisjes op deze leeftijd vaak met een twee- of drietal zijn, bevinden jongens zich voornamelijk in grotere groepen.
Je kind krijgt in de gaten dat er in ieder hoofd iets anders omgaat. Hierdoor groeit het inlevingsvermogen, maar ook de kans op conflicten. Het is nu namelijk niet meer alleen op zoek naar een speelkameraadje, maar ook naar iemand die steun en begrip biedt. Ruzies gaan daarom niet meer vanzelf over en moeten worden uitgepraat. Dat is soms lastig, maar ook heel leerzaam voor je kind.
Door dik en dun
Vanaf 11 jaar krijgt vriendschap een andere betekenis: je hebt elkaar nodig. Meisjes troosten elkaar, geven elkaar advies en vertellen hun diepste geheimen. Activiteiten worden nog wel gedaan, maar het gaat nu vooral om kletsen. Bij jongens ligt de nadruk op actie waarbij competitie een belangrijke rol speelt.
Een helpende hand
Vriendschappen ontstaan vaak vanzelf, maar een steuntje in de rug kan nooit kwaad. Wat kun je zelf doen om je kind een handje te helpen? Wij hebben wat tips voor je gebundeld!
- Verzamel voorbeelden uit je eigen leven en bespreek deze met je kind. Hoe je bijvoorbeeld bepaalde vriendschappen bent aangegaan, wat je belangrijk vindt in vriendschappen en wat voor jou normen en waarden zijn.
- Creëer oefensituaties door bijvoorbeeld naar de speeltuin of het zwembad te gaan. Bekijk vanaf een afstandje hoe je kind andere kinderen ontmoet en ermee omgaat. Zijn het kinderen die hij of zij nog wel een keer zou willen zien? Of juist niet? Je kunt ook een oefensituatie creëren door samen naar relevante films en series te kijken. SpangaS is daar een goed voorbeeld van. Er ontstaan veel vriendschappen en situaties die vergelijkbaar zijn met het echte leven. Bespreek de situaties en laat je kind vertellen hoe het zelf in zo’n situatie zou handelen.
- Rondom clubjes hangt iets magisch. Het verbindt en interesses worden gedeeld. Een timmer- of knutselclubje bijvoorbeeld. Meteen ook een gelegenheid om nieuwe vriendschappen aan te gaan.
- Stem met je kind af of het hem of haar leuk lijkt een teamsport te beoefenen. Je kind leert om samen te werken en ontwikkelt sociale vaardigheden in een rap tempo.
- Geef tot slot je kind de ruimte in het ontwikkelen van vriendschappen. Gaat het even niet goed, dan is dat helemaal niet erg. Het hoort er allemaal bij. Leer je kind dat het oké is om niet met iedereen even goede vriendjes of vriendinnetjes te zijn. Als volwassene heb je ook een voorkeur voor mensen om je heen.
BijdeHandjes en ontwikkeling
Wat we op de kinderopvang doen om de ontwikkeling van je kind te volgen en begeleiden? We vertellen je er graag meer over! Lees erover of kom op rondleiding.
Hoe BijdeHandjes de ontwikkeling begeleidtBoek een rondleiding