Uitdaging is een must

Met een flinke dosis uitdaging kan een kind zich optimaal ontwikkelen. Belangrijk dus om je kind op te laten groeien in een omgeving waar ruimte is om nieuwe ervaringen op te doen. Door lekker veel te bewegen zorg je ervoor dat de lichamelijke en motorische vaardigheden ontwikkeld worden en dat de bewegingsvrijheid van je kind aanzienlijker wordt. Een grotere bewegingsvrijheid zorgt voor het verkennen van de wereld, nieuwe ervaringen opdoen door te zien, te proeven, te ruiken en te voelen en een vergroting van de cognitieve ontwikkeling. Actief spelen en bewegen is dus echt een must!

Spelletjes

Goed nieuws voor iedereen die graag spelletjes speelt! Spellen zijn namelijk dé manier om de executieve functies van je kind te versterken. Executieve functies? Dat vergt wat extra uitleg. Het zijn de breinfuncties die in hoge mate het schoolsucces bepalen. Goed ontwikkelde executieve functies zorgen voor een makkelijkere tijd op school, meer focus, een goed geheugen, impulsen die beter onder controle worden gehouden en goed om kunnen gaan met complexe en nieuwe ervaringen. Dus duik die spelletjeskast in!

Buitenspelen

Lichaamsbeweging is gezond én zorgt voor talloze nieuwe verbindingen in de hersenen. En we hebben net gelezen hoe belangrijk die zijn. Door lekker veel buiten te spelen leert je kind de mogelijkheden van het lichaam kennen. De motorische ontwikkeling krijgt een boost en de hersenen worden volop gestimuleerd. Daarnaast komt tijdens het buitenspelen vaak veel meer fantasie kijken dan bij binnen spelen. Wist je dat meer dan 80% van de kinderen blij en gelukkig wordt van buitenspelen?

Hersenfeitjes

Wij stuitten op paar leuke weetjes over het kinderbrein. Weer wat geleerd!

  • Jouw kind leert tijdens zijn of haar slaap. Het is 24/7 aan het werk. Daarom is een middagdutje zo goed voor het kinderbrein.
  • De hersenen groeien in de eerste twee jaar meer dan in welk jaar ook.
  • Hersenen kun je zien als koning en meester: ze bepalen en regelen alles voor het hele lichaam.
  • Als je baby een jaar is, zijn de hersenen al 60% van het volume van een volwassene.
  • In de buik groeien hersenen sneller dan welk orgaan ook.

Vorige keer schreven we in 'BijdeHandjes pluist het uit' over leeftijdsgerichte activiteiten. Je leest het artikel op onze website onder nieuws en inspiratie. Lees je liever de motorische ontwikkeling van een kind nog eens terug? Ook deze vind je op onze website.