Wat is open einde materiaal?

Een gewone stok die van het ene in het andere moment plotseling verandert in een gitaar, zwaard, paard, hengel of wandelstok. Dat maakt open einde speelgoed uniek. Dit speelmateriaal bestaat uit materialen of spullen waarvan de functie niet van tevoren al vastligt. Hierdoor kan je kind binnen de veilige omgeving van BijdeHandjes zelf op ontdekkingstocht met dit materiaal. Wat kun je met het materiaal doen of maken, of kan het ook iets compleet anders worden? Kinderen kunnen hier zelf mee experimenteren, zonder vooraf bepaald doel, zonder regels, zonder goed of fout. Dit bevordert creatief speelplezier.

Wat maakt dit materiaal zo geschikt?

Bij veel speelgoed staat van tevoren min of meer vast wat je ermee kunt doen. Een pop kun je verzorgen, een speelgoedauto laat je rondrijden, een kleurplaat kleur je in. Dit is niet zo bij open einde materiaal. Met dit materiaal kan je kind onafhankelijk van de ontwikkelingsfase oneindig veel kanten op. Dat is niet alleen plezierig, maar bovendien stimuleert het ook de ontwikkeling van je kind. Er zijn bovendien veel voordelen aan verbonden:

  • Het stimuleert de fantasie van je kind. Het ene moment kan een houten autootje een brandweerauto zijn en op een ander moment de camper van opa en oma. Wie weet wat het morgen is...
  • De creativiteit krijgt een steuntje in de rug. Door de veelzijdigheid moedigt open einde materiaal je kind om zijn of haar creativiteit te gebruiken. Wat ga ik hier nu weer eens van maken?
  • Het is goed voor de motoriek. Open einde materiaal stimuleert de motorische ontwikkeling van je kind op meerdere manieren. Je kan er bijvoorbeeld goed mee balanceren op één been of misschien zet je er wel een klein circuit mee uit.
  • Het is makkelijk met ander speelgoed te combineren. Het werkt verrassend om open einde en niet open einde speelgoed met elkaar te combineren. Probeer maar eens met een speelgoedauto over een houten regenboog te rijden.
  • Het werkt spelenderwijs leren in de hand. Van speelgoed met maar één doel steekt je kind weinig op, maar met open einde materiaal kan je kind experimenteren. Zo leert hij of zij spelenderwijs. 
  • Een milieuvriendelijke keuze. Omdat dit speelgoed is gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout, karton en gerecycled materiaal, is het daarmee een stuk milieuvriendelijker plastic speelgoed.

Materialen met een open einde

Veel open einde speelgoed is speciaal ontworpen om kinderen de vrijheid te geven hun eigen spel te creëren. Maar er zijn daarnaast ook veel natuurlijke materialen waarmee kinderen zonder vastgesteld doel of instructies plezier van kunnen hebben. Bij BijdeHandjes werken we bijvoorbeeld graag met:

Houten regenbogen

De houten regenboog is een klassiek voorbeeld van open einde speelgoed. Je kan de losse banen van de regenboog op elkaar stapelen of neerleggen. Je kan er tunnels en knikkerbanen van bouwen. Je kan er ook poppetjes in laten schommelen of er een autootje overheen laten rijden. Of misschien wordt het wel een hindernisbaan. Met de regenboog houd je je kind op actieve wijze bezig en oefent het met de coördinatie en het evenwicht. De regenboog is geschikt voor alle leeftijden en is in verschillende kleuren te krijgen. Het is daardoor een leuke (én veelzijdige) decoratie voor iedere kinderkamer.

Wobbel

Een Wobbel is een gebogen houten plank gemaakt is van geperste lagen beukenhout. Op en rond een Wobbel kan je kind vanalles doen: er op staan, er in liggen of zitten, eroverheen of onderdoor kruipen. Ook kan het op een Wobbel wiebelen, en valt het ook als als glijbaan of balansbord e gebruiken. Met de Wobbel wordt de motorische ontwikkeling gestimuleerd en oefent je kind met evenwicht en balans. Ook de spierkracht wordt onbewust getraind, net als de bewustwording dat je allemaal verschillende dingen kunt doen met je lichaam. De Wobbel met vilt en zonder onderzijdebescherming is geschikt voor alle leeftijden en is in verschillende formaten verkrijgbaar.

Houten blokken

Met blokken kunnen kinderen grote en kleine constructies bouwen. Van torens en dieren tot vulkanen en complexe steden. Dat kan soms een beetje lastig zijn. Wanneer een blokje niet helemaal past of de toren instabiel is en instort, leert je kind creatief oplossingen voor het probleem te bedenken. En wat ga je met het bouwwerk doen als het af is? Maak je er nog wat bij, of maak je iets nieuws? In een bak vol losse blokken ziet je kind een oneindig aantal mogelijkheden. Dat stimuleert de fantasie en creativiteit van je kind. Houten blokken zijn geschikt als speelgoed voor kinderen vanaf 6 maanden en ouder.

Stapelstein

Stapelstein is duurzaam speelgoed waarmee je kind binnen en buiten actief kan spelen. Deze kleurrijke en duurzame stenen ondersteunen de grove motoriek van kinderen en kunnen gebruikt worden voor allerlei activiteiten. Je kan de stenen stapelen, klimmen, vullen met water of ander speelgoed, er op balanceren, gebruiken als opstapje, en er op zitten. Wat je er ook bij bedenkt, het kan allemaal met Stapelstein. De multifunctionele Stapelstein-stenen zijn geschikt voor kinderen vanaf 1 jaar.

Kinetisch zand

Kinetisch zand is bekend onder meerdere namen: het wordt ook wel magnetisch zand, magic sand, of sensory sand genoemd. Maar hoe je dit zand ook noemt, kinderen zijn er gek op. Een voordeel aan dit zand is dat het niet plakt en niet uitdroogt. Bovendien kunnen kinderen er van alles mee doen: je kan er vormpjes mee maken, er mee kleien, er mee bouwen en nog veel meer. Ondertussen verbetert je kind spelenderwijs zijn of haar motorische vaardigheden. Kinetisch zand is verkrijgbaar in verschillende kleuren en is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. 

KAPLA

Bij BijdeHandjes gebruiken we graag het bouwspel KAPLA. KAPLA bestaat uit identieke houten plankjes, waarmee kinderen eenvoudig op verschillende manieren mee kunnen spelen. De mogelijkheden zijn eindeloos: je kan de houten blokjes op elkaar leggen, bruggen maken of verbindingen leggen. Je kind kan KAPLA-bouwsels maken met zijn of haar eigen fantasie, maar er zijn ook boeken te koop vol inspiratie en ideeën voor bouwwerken. KAPLA is geschikt voor kinderen vanaf 3 à 4 jaar.

Alledaagse materialen

Bij BijdeHandjes moedigen we ook het gebruik van alledaagse materialen aan, zoals kartonnen dozen, wc-rolletjes en keukengerei. Deze benadering ondersteunt niet alleen de duurzaamheid van het speelmateriaal door weggegooide producten opnieuw te gebruiken, maar het stimuleert ook kinderen om innovatief te zijn en voorwerpen uit het dagelijks leven in hun spel te integreren.

Tips voor het aanbieden van open einde speelgoed

  • Je kan ook baby's laten spelen met open einde speelgoed. Als je baby zich nog niet kan voortbewegen, kun je het open einde materiaal in een boog om je baby heen zetten. Zo kan je kind naar het materiaal reiken.
  • Geef open einde speelgoed in kleine doses aan je kind. Zo zorg je ervoor dat je kind de situatie kan overzien en raakt het niet overprikkeld.
  • Laat je kind vrij spelen met materialen. Je hoeft niet van tevoren instructies te geven over het gebruik van de materialen. Zo kan je kind zijn of haar eigen fantasie ermee in de loop laten.
  • Gaat je kind niet zelf aan de slag met de materialen? Geef je kind ter inspiratie een suggestie, of vraag aan je kind: ‘Wat zouden we hier nou van kunnen maken?’
  • Zet het open einde materiaal aantrekkelijk en overzichtelijk in de ruimte neer, bijvoorbeeld in een open kast of op een tafeltje. Dat motiveert je kind uit om het materiaal zelf te bekijken.