Is je kind verlegen of introvert?
Op het eerste gezicht lijken kinderen die verlegen of introvert zijn bijna niet van elkaar te onderscheiden. Beide typen kinderen observeren vaak eerst de situatie, zijn rustig en terughoudend. Toch is er een belangrijk verschil in de oorsprong van hun gedrag. Introverte kinderen handelen zo vanwege hun natuurlijke behoefte aan kalmte en rust, terwijl verlegenheid juist ontstaat in bepaalde situaties. Je kind kan bijvoorbeeld wat eenkenniger zijn of zal niet of zachtjes terugpraten wanneer een vreemde tegen hem of haar praat. Daarnaast durft een verlegen kind niet snel op anderen af te stappen of mee te doen in een groep. Verlegen kinderen vermijden oogcontact en hebben even de tijd nodig om zich op hun gemak te voelen.
Verlegenheid: de oorzaken bij kinderen
Meestal zit verlegenheid in de aard van je kind, wat al op jonge leeftijd zichtbaar kan zijn. Een verlegen peuter zal meestal dichtbij je blijven en niet snel alleen op onderzoek uitgaan. Ook kan je kind eenkennig zijn en bij onverwachte situaties in zijn of haar schulp kruipen. Bijvoorbeeld als er wordt afgeweken van de standaard bedtijd.
Op welke leeftijd wordt een kind verlegen?
Verlegenheid kan op elke leeftijd ontstaan. Tekenen van verlegenheid kunnen al op jonge leeftijd zichtbaar worden, zoals in de peuter- en kleuterfase. Maar ook schoolkinderen kunnen verlegen zijn. Vaak kost het kinderen wat tijd om te wennen en komt het vanzelf goed. Daarnaast zijn sommige kinderen van nature meer terughoudend, terwijl anderen juist extravert en zelfverzekerd zijn. Naarmate kinderen meer ervaring opdoen in sociale situaties, verdwijnt de verlegenheid vaak. Blijft je kind verlegen? Dan zijn er verschillende dingen die je kunt doen om je kind hierbij te helpen.
Omgaan met een verlegen kind
Het belangrijkste is dat je je kind gewoon verlegen laat zijn. Dit klinkt misschien simpel, maar het kan vrij lastig zijn. Zeker als je graag wilt dat je kind meedoet en niet te afwachtend is. Je helpt je kind het meest door hem of haar vooral niet te dwingen om sociaal en spontaan te zijn. Om dit makkelijker te maken, zetten we een aantal tips voor je op een rijtje:
Steun je kind en zorg voor een veilig gevoel. Dwing je kind niet om dingen te doen die hij of zij nog niet durft. En beloon je kind na spannende dingen.
Benadruk de sterke kanten van je kind. Zo stimuleer je een gevoel van eigenwaarde.
Ga op zoek naar de grens en verleg die grens steeds een stukje. Zoek naar manieren waarmee je kind angsten overwint. Zo krijgt je kind meer zelfvertrouwen.
Stimuleer de nieuwsgierigheid van je kind. Moedig hem of haar aan om interesse te tonen in andere mensen, plaatsen en situaties. Bijvoorbeeld door verhalen voor te lezen waarin andere mensen een rol spelen, te praten over reiservaringen en spannende activiteiten te ondernemen.
Bereid je kind voor op nieuwe situaties. Het kan helpen om je kind te vertellen wat hij of zij kan verwachten, waardoor de angst voor het onbekende afneemt.
Vermijd het benoemen van je kind als ‘verlegen’. Het herhaaldelijk benadrukken van dit label kan een negatieve invloed hebben op het zelfbeeld van je kind.
Oefen thuis met situaties die je kind lastig vindt. Thuis is het veilig en komt je kind gemakkelijker uit de schulp. Praat bijvoorbeeld over lastige situaties en bedenk samen oplossingen of laat je kind zijn of haar spreekbeurt thuis oefenen.
Geef je kind de mogelijkheid om te ontladen van alle spanningen die het opdoet in lastige situaties. Laat je kind vertellen over zijn of haar spanningen of ga juist samen iets actiefs of creatiefs doen.
Heeft u hulp nodig met een verlegen kind?
Stuur ons gerust een e-mail. Wij zorgen in onze kinderopvang dat je kind in een veilige en vertrouwde omgeving nieuwe kinderen kan leren kennen en adviseren je graag.