Mensen zijn van nature creatieve wezens. Door je fantasie de vrije loop te laten gaan, kun je (dag)dromen over werelden met pratende dieren. Ook kun je er nieuwe uitdagingen mee aangaan en ontdekken wat wel of juist niet lukt. Je kan nieuwe dingen uitproberen en maar zien wat ervan komt. Wanneer je creatieve ontwikkeling van je kind van jongs af aan stimuleert, dan heeft je kind daar zijn of haar hele leven profijt van. 

De voordelen van creativiteit voor je kind

  • Gymles voor beide hersenhelften. Creatief bezig zijn geeft een stimulans aan de hersenen van je kind. Beide hersenhelften worden geactiveerd door creatief te doen. De linkerhelft die gaat over logica en details en de rechterhelft gaat over verbeelding en mogelijkheden. 
  • Meer concentratie en focus. Wanneer kinderen zich verdiepen in tekenen, knutselen of dansen, worden ze één met het moment. Zo trainen ze hun aandachtsboog. Hoe vaker ze dit doen, hoe groter hun vermogen wordt om langere tijd achter elkaar gefocust te blijven.
  • Groter zelfvertrouwen. De frontale cortex, het 'commandocentrum' van je brein, wordt wakker geschud door creatieve activiteiten. Dit zorgt voor meer doorzettingsvermogen én zelfvertrouwen bij je kind. Als je kind ontdekt dat hij of zij iets zelf kan maken of oplossen, zal hij of zij steviger in de schoenen staan. 
  • Verbeterde motoriek. Het gebruik van potloden, kwasten en materialen als klei bevordert de fijne motoriek, terwijl knippen of schilderen de grove motoriek versterkt. Door kleine voorwerpen op te pakken en klei te kneden krijgt je kind een betere hand-oogcoördinatie.

Creatieve ontwikkeling bij BijdeHandjes

Bij BijdeHandjes geven we kinderen binnen een veilige en vertrouwde omgeving de ruimte om zelf te experimenteren en ontdekken. Dit doen we door de kinderen zoveel mogelijk zelf te laten doen en niet altijd te werken met voorbeelden. De focus ligt ook op het creatieve proces, en niet alleen op het eindresultaat. Dat zien wij als dé sleutel tot het ontplooien van de persoonlijke vaardigheden van je kind. Kinderen kunnen zich bij BijdeHandjes bezighouden met tekenen en schilderen, maar ook met dans, muziek en eigen theatervoorstellingen.

Het kinderdagverblijf: aan de slag met Uk & Puk 

We werken met VVE-methode Uk & Puk: een pedagogisch programma gericht op de stimulering van de brede ontwikkeling van jonge kinderen. We dagen kinderen uit om hun fantasie te gebruiken, waarbij een hoepel zomaar een regenplas kan worden en een kartonnen doos transformeert tot een razendsnelle auto. Allerlei materialen helpen hierbij: takjes, blaadjes, veertjes, papier, klei, stof. Kijk maar eens hoe dat voelt! En wat kun je er allemaal mee doen?

De BSO: spelend leren staat centraal

Op de buitenschoolse opvang ben je niet op school. Leren is hier spelend leren. Op een manier die bij jou past. We werken met het programma DoenKids!, bomvol uitdagende en originele activiteiten die leuk én leerzaam zijn. De vijf talentontwikkelingen prikkelen de creativiteit van je kind. Zo leren kinderen ontdekken wat ze echt leuk vinden en waar hun talenten liggen. Bovendien bevorderen we ook het creatieve denkvermogen  met onze mysterybox in de keuken. Je kind kan met de verschillende ingrediënten uit de mysterybox bedenken welk gerecht hij of zij er mee kan maken.

Tips voor thuis

Ook thuis kun je de creatieve ontwikkeling van je kind stimuleren. Hier kun je een aantal tips van onze pedagogisch medewerkers vinden.
 

  • Er is geen goed of fout. Dat kan bijvoorbeeld met open einde speelgoed. Open einde speelgoed is speelgoed waarmee je kind op verschillende manieren kan spelen en waarbij de functie niet van tevoren vastligt. Het is veelzijdig en moedigt je kind aan om zijn of haar verbeelding te gebruiken. Bakjes, blokken, doppen en stapstenen zijn hier een voorbeeld van.
  • Van experimenteren kun je leren. Niet altijd alles gaat in één keer goed. Leer je kind dat proberen erbij hoort. Het hoeft niet in één keer goed te gaan. Sterker nog: je leert er alleen maar van, dus experimenteren is nodig om te groeien. Wanneer je kind ontdekt dat het niet erg is als iets niet gelijk lukt, wordt het makkelijker om het nogmaals te proberen of een nieuw plan te maken.
  • Geef het goede voorbeeld. Hoe creatiever en vrijer de omgeving, hoe creatiever en vrijer je kind zich zal voelen. Bij creativiteit draait het om je fantasie de vrije loop laten. Doe het soms net even anders. Maak de zon een keer paars als jullie samen kleuren. Of ga samen naar buiten en doe alsof jullie een vogel zijn. Hoe kun je dat doen, als je zelf niet kan vliegen?
  • Blijf op de achtergrond. Als ouder wil je je kind het liefst overal bij helpen. Dat is logisch, maar soms is het goed om wat meer op de achtergrond te blijven. Je geeft je kind zo de vrijheid om zelf te ontdekken hoe iets wel of niet moet. Ook leert een kind zo zijn of haar eigen keuzes te maken, zonder dat het altijd aan een verwachting moet voldoen.
  • Geef complimenten over het proces. Focus op het proces, en niet op het eindresultaat. Geef je kind aanmoedigingen als hij of zij goed bezig is. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik zie dat je veel kleuren gebruikt. Blauw, rood en groen!’ zonder het werkje zelf te beoordelen.