Broertje of zusje op komst? Zo bereid je je kind voor

Ontzettend leuk, maar ook heel erg spannend: er is een broertje of zusje op komst! Dat kan best even wennen zijn voor je kind en ook voor een aantal vragen zorgen. Wat verandert er dan? Hoe verdeelt mama of papa de aandacht? En mama, wat zit er in je buik? Het is belangrijk om je kind goed voor te bereiden. Zowel tijdens als na de zwangerschap. Hoe pak je dat aan?

Hoe vertel je je kind dat je zwanger bent?

De belangrijkste tip die we je kunnen geven, is om aan te voelen wat voor jou goed voelt. Er is daarin geen goed of fout. Je kunt bijvoorbeeld wachten tot je minimaal drie maanden zwanger bent, zodat de kans op een miskraam kleiner is. Of je kunt wachten met het nieuws te brengen totdat er dingen gaan veranderen, zoals de buik van mama of wanneer er wordt geklust aan een kinderkamer. 

Aankondigen dat er een broertje of zusje op komst is

Het moment is gekomen: je gaat je kind vertellen wat er staat te gebeuren. Grote veranderingen, veel vragen en misschien ook wat verwarde blikken. Hoe vertel je precies wat er gaat gebeuren? Aankondigen dat er een broertje of zusje op komst is, kan best ingewikkeld zijn. Probeer het daarom zo makkelijk mogelijk voor je kind te maken. Vertel wat er in de buik van mama gebeurt. Dat de buik groter wordt, omdat daar een broertje of zusje groeit. Vertel ook dat wanneer de baby geboren wordt, mama misschien naar het ziekenhuis moet. Zo zorg je ervoor dat je kind klaar is voor wat er gaat gebeuren. 

Leg je kind ook alvast uit wat er precies gaat veranderen. Je kind wordt een grote broer of zus. Dit betekent ook dat er extra verantwoordelijkheden voor je kind bij komen. Bijdragen aan de zorg voor de baby, mama helpen om te poetsen in het huis, even stil spelen als mama moet rusten. Je kind zal hartstikke trots zijn dat hij of zij al groot genoeg is voor deze taakjes. 

Wat is het geschikte moment? 

Er is eigenlijk geen goed of fout moment. Doe het op een moment dat voor jou goed voelt. Neem je kind even apart en kies een rustig moment uit. Ga bijvoorbeeld samen op de bank zitten of aan tafel en vertel je kind rustig wat er aan de hand is. Het aankondigen van een broertje of zusje dat op komst is, kan best even spannend zijn. Je kind kan heel blij reageren, maar ook heel verdrietig of boos. Dit kan betekenen dat je kind even moet wennen. Er gaat namelijk wel het een en ander veranderen. Geef je kind even de tijd en praat over wat er gaat veranderen. Je zult zien dat je kind snel gerustgesteld zal zijn en misschien toch enthousiast zal worden. 

‘Mama, wat zit er in je buik?’ 

Wanneer je vertelt dat er een broertje of zusje op komst is, vraagt je kind zich misschien af hoe dat kan. Geef daarover meer uitleg op het niveau van je kind. Is je kind al wat ouder? Dan kun je overwegen om de beginselen van seksuele voorlichting te geven. Is je kind jonger? Gebruik dan een. eenvoudige uitleg om toe te lichten hoe een baby ontstaat en groeit. 

Voorbereiding tijdens de zwangerschap

Je kind zal gaan merken dat de buik van mama steeds groter wordt. Hierdoor zullen er meer vragen ontstaan. Laat je kind op een rustige manier wennen aan wat er gebeurt en geef extra uitleg. Dit kan bijvoorbeeld met spelletjes of boekjes. Gebruik een pop om te vertellen wat er gebeurt wanneer er een broertje of zusje op komst is. Leg de pop in bed, geef eten en laat zien hoe het werkt wanneer er een baby in huis is. 

Er zijn een aantal leuke boeken die meer uitleg geven over de zwangerschap of over de komst van een nieuw broertje of zusje. Een aantal leuke boeken zijn: 

  • Bobbi wordt grote broer’ van Ingeborg Bijlsma en Monica Maas
  • ‘We krijgen er een kleintje bij’ van Pauline Baartmans
  • ‘Het grote voorleesboek voor broertjes en zusjes’ van Jet Boeke
  • ‘Wat zit er in je buik, mama?’ van Sam Lloyd
  • ‘Kleine Pluis’ van Dick Bruna
  • ‘We hebben er een geitje bij’ van Marjet Huiberts
  • ‘Het grote voorleesboek voor broertjes en zusjes’ van Jet Boeke
  • ‘Sep en de baby’ van Ingeborg Bijlsma
  • ‘Een baby’tje op komst’ van William Sears

Daarnaast zijn er ook nog voorleesboeken die je zelf kunt personaliseren met de naam van je kind. Op deze manier leert je kind met voorbeelden over jullie gezin wat het betekent om een grote broer of zus te zijn. 

Wat kun je daarnaast nog meer doen? 

Naast het voorlezen uit boeken of het spelen van spelletjes, kun je je kind ook helpen door dingen te ervaren. Denk bijvoorbeeld aan: 

  • Denk samen na over de naam van het nieuwe kind
  • Ga samen aan de slag met de babykamer
  • Praat over wat het betekent om een nieuwe broer of zus te zijn
  • Laat je kind de buik voelen
  • Laat je kind kleren of knuffels uitzoeken voor de nieuwe baby

Hoe lang moet een kind wennen aan een broertje of zusje? 

De baby is geboren, je kind is ineens een grote broer of zus. Het is belangrijk dat je je kind de ruimte geeft om zich te gedragen als grote broer of zus. Na een lange tijd waarin een broertje of zusje op komst was, is het nu zover om alles in de praktijk te brengen. Laat je kind helpen met het verzorgen van de baby, samen de babykamer opruimen of even op de baby te letten. Zo gaat je kind zich steeds meer voelen als een grote broer of zus. Je zult zien dat je kind zich trots gaat voelen door alle taken die opgepakt mogen worden. 

Wat als je kind emotioneel is? 

Natuurlijk is het logisch dat je kind het soms wat lastig vindt met een broertje of zusje erbij. Zorg ervoor dat je kind zich gehoord voelt en probeer te praten over wat er in je kind omgaat. Verdeel de aandacht zo goed mogelijk en let op of je kind zich voldoende gezien voelt. 

Hoe verdeel je de aandacht?

Een baby vraagt natuurlijk veel tijd en energie: eten, verzorgen, badderen, slapen. Toch is het belangrijk om ook op je andere kinderen te letten. Neem de tijd om ook even met je oudste kind te spelen. Lukt dat niet nu meteen? Geef dan aan dat je even voor het jongere broertje of zusje moet zorgen, maar dat je daarna weer tijd heeft om te spelen. Je kunt ook vragen of je oudste kind je kan helpen, bijvoorbeeld met het geven van de fles.