Stap 1. Hou alle relevante documenten bij de hand

Je begint met het invullen van de belastingaangifte over het jaar 2023 door de juiste documenten te verzamelen. Maak een middag of avond vrij voor jezelf en verzamel alle benodigde papieren, zoals de jaaropgave van de kinderopvang, loonstroken, inkomensverklaringen, belastingaanslagen, eventuele aftrekposten, zowel jouw BSN als dat van je kind, en je DigiD. Als je eerder kinderopvangtoeslag hebt ontvangen, heb je ook de gegevens nodig van de toeslagen die je in het voorgaande jaar hebt ontvangen. Deze informatie staat in de beschikkingen van de Belastingdienst.

Stap 2: Controleer je kinderopvangtoeslag

Het bedrag waar je recht op hebt, hangt af van het uurtarief van de kinderopvang, je eigen inkomen en het type opvang waar je kind naartoe gaat. Wanneer je op de website van de Belastingdienst inlogt op ‘Mijn toeslagen’, kun je jouw gegevens met betrekking tot je kinderopvangtoeslag bekijken en controleren. Je kunt hier ook een proefberekening maken om een schatting te krijgen van het bedrag waar je mogelijk recht op hebt.  

Stap 3. Let op de maximumuurtarieven

Voor de kinderopvangtoeslag gelden maximum uurtarieven. Dit was in 2023 9,12 euro per uur voor dagopvang en 7,85 euro voor buitenschoolse opvang. Op de website van de Belastingdienst kun je de actuele uurtarieven vinden.

Wanneer je opvanglocatie een hoger uurtarief dan de bovenstaande bedragen hanteert, dan betaal je het verschil zelf. Alvast handig om voor volgend jaar te weten: in 2024 gaat het maximum uurtarief weer omhoog. Natuurlijk moet dit niet leiden tot een hoger uurtarief voor de ouders. Het doel van het extra verhogen van de tarieven is om de lage- en middeninkomens te ondersteunen. Dit door het gat tussen het toeslagtarief en de werkelijke tarieven te dichten. 

Stap 4. Kinderopvangkosten verdelen

Wanneer je kinderopvangkosten met je partner deelt, moeten jullie zorgen de kosten correct verdeeld worden in de belastingaangifte die jullie over 2023 doen. Dat kan invloed hebben op de hoogte van de kinderopvangtoeslag die je ontvangt. Deze verdeling maak je in de rubriek ‘Verdelen’. Zolang het totaalbedrag klopt, kan je zelf bepalen hoe je de verdeling maakt.

Stap 5. Inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) berekenen

Naast kinderopvangtoeslag zijn er mogelijk andere toeslagen waar je recht op hebt. De inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) is hier een voorbeeld van. Deze korting is bedoeld voor werkende ouders die kinderen tot 12 jaar hebben. De financiële tegemoetkoming geldt ook voor co-ouders, op voorwaarde dat je een baan hebt en je kind minstens drie hele dagen per week bij jou in huis woont. De aanvraag voor IACK loopt via de Belastingdienst. Op de website van de Belastingdienst kun je een proefberekening maken.

Stap 6. Heb je recht op kindgebonden budget?

Het kindgebonden budget stijgt aanzienlijk vanaf 1 januari 2024. Je ontvangt het meestal automatisch wanneer je er recht op hebt. Dit budget is afhankelijk van je inkomen, je hoeveelheid (minderjarige) kinderen en je (gezamenlijke) vermogen. Maak op de website van de Belastingdienst een proefberekening om te zien op hoeveel kindgebonden budget jij recht hebt. In sommige situaties gelden er aanvullende regels: deze zijn ook te vinden via de website van de Belastingdienst.

Stap 7. Slim sparen voor later

Het spaargeld van kinderen tot 18 jaar valt onder jouw vermogen en gaat mee in box 3 van de belastingaangifte. Voor de belastingaangifte over het jaar 2023 hanteert de Belastingdienst vrijstellingsgrenzen: tot 57.000 euro zonder fiscaal partner, tot 114.000 euro met fiscaal partner en tot 65.072 euro (of het dubbele met fiscaal partner) voor groen sparen, bovenop het heffingsvrije vermogen van 57.000 euro. Sinds 1 januari 2023 telt ook contant geld mee. Wanneer het totaalvermogen de vrijstellingsgrens overschrijdt, moet je belasting betalen over het overschrijdende bedrag.

Stap 8. Slim sparen voor later

Als je kind een spaarrekening heeft, kun je in 2024 tot 6.608 euro per kind op zijn of haar spaarrekening storten zonder schenkbelasting te hoeven betalen. Deze vrijstelling geldt voor beide ouders samen, ook als jullie geen fiscaal partner zijn. Voor opa's en oma's is het handig om te weten dat er een vrijstelling tot 2.648 euro geldt voor schenkingen aan kleinkinderen. Heb je voor je kind een spaarrekening geopend op je eigen naam, zodat je het geld later kunt schenken? Dan betaalt je kind er op dat moment schenkbelasting over.

Stap 9. Denk aan de voorlopige aanslag voor komend jaar

Wanneer je verwacht dat er in 2024 aanzienlijk meer of juist minder inkomen binnenkomt dan in voorgaande jaren, is het slim om een voorlopige aanslag aan te vragen. Hiermee kun je voorkomen dat je achteraf moet bijbetalen of geld terugkrijgt.

Stap 10. Raadpleeg eventueel een belastingadviseur

Belastingzaken kunnen complex zijn, zeker als je te maken hebt met een of meerdere kinderen en bijbehorende  kinderopvangtoeslagen. Wanneer je twijfelt of hulp nodig hebt bij het invullen van je belastingaangifte, is het handig om een belastingadviseur mee te laten kijken.