1. Maak keuzes
Tijdens de drukke decembermaand is het belangrijk om bewuste keuzes te maken en niet alles in te plannen, zeker voor kinderen. Door de spanning en de drukte kan een kind oververmoeid raken. Geef jezelf en je kinderen daarom de ruimte om even bij te komen en plan ook dagen zonder verplichtingen in. Je hoeft bijvoorbeeld niet direct na Sinterklaas al in de kerstsfeer te komen. Als je kind niet mee wil doen aan bepaalde activiteiten, respecteer dat dan.
Vindt je kind het zo spannend om zijn/haar schoen te zetten en zorgt dit voor stress en/of slecht slapen? Sint of Piet kan tijdens een wandeling of het boodschappen doen de schoen vullen waardoor de spanning in de ochtend of avond wegvalt.
2. Wees open over de activiteiten
Door naar je kind te luisteren én vragen te stellen over de feestmomenten, kom je erachter wat je kind bezig houdt en welke momenten eventueel voor spanning zorgen. Of dit nu over het Sinterklaasjournaal gaat of de knallen van vuurwerk. Door het gesprek aan te gaan over deze gebeurtenissen en de eventuele angsten van je kind, voelt je kind zich serieus genomen en kun je wellicht wat spanning wegnemen. Vertel wat er gaat gebeuren, zodat je kind weet wat hem/haar te wachten staat. Het gebruiken van een (aftel)kalender kan helpen om visueel te maken wat er gaat gebeuren. Hierop kan je bijvoorbeeld zien hoeveel nachtjes het nog slapen is tot pakjesavond, wanneer het kerstontbijt is of wanneer je kind een traktatie mag uitdelen.
Wil je je kind verrassen op de ochtend van zijn/haar verjaardag of eerste kerstdag maar weet je dat hij/zij niet goed tegen die spanning kan? Vertel dan wat je kind kan verwachten en geef je kind niet onnodig extra spanning.
3. Zorg voor voldoende momenten van rust, ontspanning en ontlading
Om kinderen te laten bijkomen van alle prikkels is een goede nachtrust en ontspanning gedurende de dag belangrijk. Denk aan sensomotorische of creatieve activiteiten, zoals spelen met kinetisch zand of klei of een kunstwerk maken van vingerverf. Doordat je kind met zijn/haar handen bezig is, helpt het bij het verwerken van prikkels en het hoofd leegmaken. Stuitert je kind van opwinding door de kamer of wil je kind wat stoom afblazen na een activiteit? Biedt ruimte voor vrij spel of buiten bewegen! Ga bijvoorbeeld een frisse neus halen in het bos om alle energie eruit te rennen?
4. Behoud structuur
Maak de dagen zo voorspelbaar mogelijk. Juist omdat de feestdagen afwijken, spannend en druk zijn, biedt de voorspelbaarheid houvast en veiligheid voor je kind. Eet, drink en slaap op vaste tijden en hou vast aan terugkerende rituelen en afspraken.
5. Cadeaus, verrassingen en teleurstellingen
Bij de feestmaand horen veel cadeaus. Althans, dat is vaak wat ouders denken, terwijl het niet nodig is om je kind heel veel of hele dure cadeaus te geven. Een kleiner cadeau is ook goed, als het maar aansluit op de wensen van je kind. Vaak zie je dat een kind bij het uitpakken van meerdere cadeaus niet meer goed kijkt wat er in zit. Dat doen ze niet bewust. Maar juist daarom is het goed om het klein te houden. Het samenzijn is uiteindelijk wat telt! Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je kind verdrietig is omdat hij/zij een cadeau op het verlanglijstje niet heeft gekregen. Je kind mag teleurgesteld zijn. Wuif de emotie van je kind niet weg, maar bespreek het. Dat helpt je kind bij de ontwikkeling van zijn of haar regulatie van emoties.
6. Heb begrip voor lastig(er) gedrag
Spanning kan ervoor zorgen dat je kind minder goed luistert en lastig(er) gedrag vertoont. Kinderen kunnen hun spanning nog niet altijd zelf reguleren en laten dit zien door middel van (ongewenst) gedrag. Het is goed om je hiervan bewust te zijn en begrip te tonen. Probeer zelf wat meer geduld op te brengen en bedenk dat het tijdelijk is en erbij hoort. Boosheid of onschuldig lijkende dreigementen dat ze anders mee moeten naar Spanje, zullen er juist voor zorgen dat de spanning, en daarbij het lastige(re) gedrag, toeneemt.