Kinderopvangtoeslag uitgelegd

De overheid vergoedt voor de meeste ouders een (groot) deel van de kinderopvangkosten. Dit noemen we kinderopvangtoeslag. Bij BijdeHandjes begrijpen we dat het regelen van kinderopvang best ingewikkeld kan zijn. Een essentieel onderdeel daarvan is het aanvragen van kinderopvangtoeslag, waar je mogelijk recht op hebt. Veel ouders zijn hier niet mee bekend. Daarom helpen we je graag! Hoe bereken je kinderopvangtoeslag, wanneer heb je er eigenlijk recht op, en hoe vraag je het aan? 

Heb je al een BijdeHandjes-locatie op het oog? Met onze handige rekentool weet je snel wat de kosten worden. 

Maak een kostenberekening

Meisje oefent balanceren
Meisje oefent balanceren

Veelgestelde vragen over kinderopvangtoeslag

Heb ik recht op kinderopvangtoeslag?
Je hebt recht op kinderopvangtoeslag als je werkt en je kind naar een geregistreerde opvang gaat. Als je een toeslagpartner hebt, moeten jullie beiden werken. Het gaat om werk waarmee je geld verdient en waarover je belasting betaalt. Je hebt ook recht op kinderopvangtoeslag als je een opleiding volgt, in een traject naar werk zit, of een inburgeringscursus doet. Vrijwilligerswerk doen of mantelzorger zijn geeft helaas geen recht op toeslag. Twijfel je? De website van de Belastingdienst beschrijft uitgebreider wanneer je wel of geen recht hebt op kinderopvangtoeslag.

Voor hoeveel uur kan ik kinderopvangtoeslag aanvragen?
De overheid vergoedt maandelijks maximaal 230 uur per kind. Het maakt daarbij niet uit hoeveel uur je werkt of studeert.

Is het mogelijk om de kinderopvangtoeslag rechtstreeks door de Belastingdienst naar BijdeHandjes te laten overmaken?
We begrijpen dat een rechtstreekse betaling handig is. Helaas is dit niet mogelijk. Als hier in de toekomst verandering in komt, laten we je dat natuurlijk weten.

Hoeveel vergoeding krijg ik?
De hoogte van de kinderopvangtoeslag hangt af van je inkomen. Hoe meer je verdient, hoe minder toeslag je krijgt. Per 1 januari 2024 is zowel deze inkomensgrens als de hoogte van de kinderopvangtoeslag gestegen. Het uurtarief voor het kinderdagverblijf is € 10,25 en voor de buitenschoolse opvang € 9,12. Dit tarief is de maximale vergoeding die je kunt krijgen voor de kosten van kinderopvang. Heb je recht op vergoeding? Lees hieronder hoe je kinderopvangtoeslag kunt berekenen en aanvragen.

Hoe kan ik mijn kosten voor kinderopvang berekenen?
Gebruik onze handige rekentool om een proefberekening te maken van de (netto) kosten voor de opvang van je kind(eren). Kom je er niet uit? Neem contact op met onze afdeling Customer Care. Zij helpen je graag!

Hoe kan ik kinderopvangtoeslag aanvragen?
Aanvragen van kinderopvangtoeslag doe je via www.toeslagen.nl. Log in met je DigiD en zorg ervoor dat je de benodigde gegevens bij de hand hebt: het uurtarief van de kinderopvang, het LRK-nummer, en het aantal uren opvang dat je per maand afneemt. Deze gegevens vind je in het contract van de kinderopvang. Meer informatie over het LRK-nummer vind je hieronder. Tot slot heb je een toetsingsinkomen nodig. Je kunt het toetsingsinkomen berekenen op de site van de Belastingdienst. Belangrijk! Zorg dat je de toeslag kinderopvang binnen drie maanden na de start van de opvang aanvraagt.

Wanneer ontvang ik kinderopvangtoeslag?
Rond de 20e van de maand wordt de toeslag voor de volgende maand op je rekening gestort. Met dit bedrag kun je een deel van de kinderopvangrekening betalen.

Wat is het Landelijk Register Kinderopvang (LRK) en waar vind ik deze?
Het LRK bevat alle geregistreerde opvanglocaties die voldoen aan de wettelijke kwaliteitseisen. Dat gaat om gastouderbureaus, gastouders, kinderdagverblijven, organisaties voor buitenschoolse opvang, en peuterspeelzalen. Het LRK-nummer, ook wel registratienummer, van alle BijdeHandjes-locaties staat op onze website. Klik hier om het LRK-nummer van je vestiging op te zoeken.

Ik ben werkloos geworden. Moet ik mijn kinderopvangtoeslag stopzetten?
Als je niet meer voldoet aan de voorwaarden die de belastingdienst toeslagen stelt aan het ontvangen van toeslag, adviseren we je om de kinderopvangtoeslag tijdig stop te zetten. De toeslag stopt niet meteen, want je hebt er recht op tot drie maanden na het aflopen van je arbeidscontract. Afhankelijk van je persoonlijke situatie kun je besluiten de opvang stop te zetten. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. We staan je graag bij.

Heb ik recht op een VVE-indicatie en vergoeding?
Als je kind extra ondersteuning nodig heeft, kun je een VVE-indicatie (Vroeg- en Voorschoolse Educatie) krijgen. Deze indicatie krijg je via het consultatiebureau. Deze indicatie geeft toegang tot speciale educatieve programma’s die zijn bedoeld om de ontwikkeling van je kind te stimuleren. Je kunt voor de betaling hiervan gebruikmaken van gesubsidieerde kinderopvanguren van de gemeente. Het verschilt per gemeente hoe hoog de ouderbijdrage is. Daar zijn geen landelijke richtlijnen voor. Als je een indicatie hebt gekregen, kun je contact opnemen met onze afdeling Customer Care. Zij helpen je graag verder.

Er verandert iets in mijn persoonlijke situatie. Wat moet ik doen?
Minder of juist meer opvangdagen, een wijziging in je inkomen of levensgebeurtenissen zoals een huwelijk of een overlijden. Er zijn veel situaties denkbaar die invloed hebben op de hoogte van de kinderopvangtoeslag. Onze afdeling Customer Care denkt graag met je mee. Je kunt ook  bij de belastingdienst toeslagen terecht met vragen over je kinderopvangtoeslag. Hiermee voorkom je dat je later toeslag moet terugbetalen

Nog vragen?

Heb je nog meer vragen? Bekijk onze veelgestelde vragen. Heb je een andere vraag of kom je er niet uit? Neem dan gerust contact op met onze afdeling Customer Care. Zij helpen je graag verder.

Stel je vraag aan Customer Care